Zesde lustrumconcert  vr. 22 febr. en zo 24 febr. 2019

Project:

Het Oosterbeeks Kamerkoor bestaat in november 2018 dertig jaar. Dit gaat het koor vieren met een feestelijke uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff. Wij hebben gekozen voor de versie met zangsolisten en koor, twee piano’s en slagwerk.Verder wordt op ons jubileumconcert Canto Ostinato van Simeon ten Holt uitgevoerd, door onze huidige vaste repetitor Ella Kamerich en  voormalig repetitor Gan Sun. Beide pianisten begeleiden ook het koor bij de uitvoering van de Carmina Burana.

Carl Orff

Carl Orff (1895 – 1982) selecteerde in 1935 een aantal liederen uit de middeleeuwse tekst Carmina Burana en schreef er zijn eigen muziek bij. Carmina Burana is een niet-middeleeuwse compositie in een geheel eigen stijl. Naast de muziek schreef Orff ook een lichtprogramma. De ondertitel van het geheel was: Profane liederen gezongen door solisten en koor, begeleid door instrumenten en magische beelden.

Orff schreef het stuk origineel voor solisten, koor, twee vleugels en slagwerk. Later herschreef hij de instrumentatie van Carmina Burana naar de uitvoering voor een geheel symfonieorkest. Op 8 juni 1937 was de wereldpremière in de opera van Frankfurt.

De eerste twee delen van de compositie genaamd ‘In de Lente’ en ‘In de wei’ bestaan uit lente- en liefdesliederen, het tweede deel ‘In de Taveerne’  bestaat uit drank- en gokliederen en het derde deel ‘In de hof der liefde’ bestaat uit liederen over de zinnelijke liefde en wordt besloten met het aloude liefdeslied  Blanziflor en Helena. Het geheel wordt voorafgegaan en besloten door een hymne aan Fortuna, de godin van het lot, namelijk ‘O Fortuna en ‘Fortune plango vulnera’. .

Orff beeldt het leven uit als een soort rad van fortuin. Motto van het stuk is: Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk, want het duurt vaak maar even.   (Bron o.a. Wikipedia)

Simeon ten Holt

Simeon ten Holt (1923 – 2012) ontwikkelde zich als componist en pianist tot een van de belangrijkste Nederlandse componisten van de vorige eeuw. Na de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte in de jaren vijftig, waarmee hij vrijer om wilde kunnen gaan met de tegenstelling tussen atonaliteit en tonaliteit, kwam hij in de zestiger jaren onder invloed van het serialisme. Kenmerkend voor zijn werkmethode was dat hij een compositie theoretisch benaderde. In de jaren zeventig zwoer ten Holt deze werkmethode af en ging hij in plaats van op papier op het klavier van de piano componeren. Van 1975 tot 1979 werkte hij op die manier aan de Canto Ostinato, waarmee hij veel succes kreeg. Het stuk wordt regelmatig uitgevoerd.   (Bron o.a. Wikipedia)

Uitvoeringen

Er komen twee uitvoeringen: op vrijdagavond 22 februari 2019 in het Candea College in Duiven en op zondagmiddag 24 februari 2019 in de Ontmoetingskerk in Doorwerth.

Vanwege de populariteit van het stuk, de vrolijke en sterke melodielijnen en soms opzwepende ritmes is de Carmina Burana ook interessant voor jongeren.

De dirigente van het OKK,  Annelies Boone, is muziekdocent aan het Candeacollege in Duiven. Zij heeft  een paar keer leerlingen, die muziek in hun examenpakket hebben, laten meedoen aan een concert van het OKK. Daarmee wordt de deur geopend voor nieuwe muzikale ervaringen, ook voor mensen die niet zozeer met klassieke muziek zijn grootgebracht. Dat is nu ook het plan. De groep leerlingen zingt mee met koordelen, mogelijk ook soms met een eigen partij. Daarmee krijgen de leerlingen de kans iets bijzonders neer te zetten.

Ook worden er leerlingen en medewerkers van het Candea betrokken bij de voorstelling door middel van dans, of door hulp bij decoropbouw en belichting.

Behalve door leerlingen van het Candea wordt het koor nog aangevuld door projectleden. Zangers en zangeressen die op projectbasis met het OKK willen meezingen in deze productie. De meesten van hen zongen al eerder met het OKK mee.

Met de combinatie van jonge en oudere deelnemers en het grote aantal zangers en zangeressen, de aparte bezetting met twee vleugels en slagwerk, de verrassende afwisseling van Latijnse en Middelhoogduitse teksten, de ritmiek en aansprekende stijl streven wij naar een bijzonder en indrukwekkend concert !!

Is uw interesse gewekt om dit concert bij te wonen, noteer dan alvast een van de data in uw agenda !

Daarnaast zoeken wij nog gastzangers (projectleden) om ons koor bij deze uitvoering te versterken.
Iets voor U ?  Neem a.u.b. contact op via info@oosterbeekskamerkoor.nl of bel 026-3811911 (Ankie Tiemensma, secretaris OKK).