concertagenda

Opmerking vooraf:
Door Covid-19 en de coronamaatregelen is de voorbereiding op het onderstaande concert, dat gepland stond voor februari 2021, ernstig verstoord, ondanks de inzet van digitale en audiovisuele middelen.Hierover zijn betrokkenen geïnformeerd.
Zo gauw er meer fysieke repetities mogelijk zijn, OKK-leden samen en met versterking van projectleden, wordt er een nieuw schema gemaakt.
Ons streven is het concert in de loop van 2022 te laten plaatsvinden.

‘OP DE AMERIKAANSE TOER’

Na de zeer geslaagde uitvoeringen van de Carmina Burana zijn onze ogen (en stembanden) gericht op een concert in 2022.
Daarin staat een aantal Amerikaanse componisten centraal.

Op het programma komen delen uit de West Side Story van Leonard Bernstein en werken van Morten Lauridsen en Eric Whitacre. Onder andere:

Bernstein (“West Side Story):  ‘Tonight’, ‘I feel pretty’, ‘One hand, one heart’, ‘Maria’, ‘America’
Lauridsen (“Nocturnes”) : ‘Sure on this shining Night’
Whitacre: “Sleep”, “The seal Lullaby”

De begeleiding zal bestaan uit piano en (uitgebreid) slagwerk.
Onder andere op YouTube zijn meerdere vertolkingen van deze koorwerken te beluisteren !

ENIGE INFORMATIE OVER DE COMPONISTEN EN HUN WERK :
(vrij naar Wikepedia, e.a.)

* Leonard Bernstein (1918 Lawrence – 1990 New York)

Bekend Amerikaans componist, dirigent, pianist en muziekpedagoog.
Bernstein componeerde diverse musicals, waaronder de populaire West Side Story; daarnaast schreef hij ook voor (symfonie)orkest en jazz-ensemble.
Van 1958 tot 1969 was hij dirigent van de New York Philharmonic en werd ook internationaal gevraagd.

Hij bezat niet alleen de kwaliteiten van uitvoerend musicus en dirigent, maar overschreed in zijn composities ook grenzen tussen klassieke muziek en andere muziekgenres en wist daarmee een groot publiek te bereiken.

West Side Story (1957) is gebaseerd op liedteksten van Laurents en Sondheim en de choreografie is (oorspronkelijk) van J. Robbins. Het is een geromantiseerd verhaal over de rivaliserende jeugdbendes Jets en Sharks in New York, geënt op Romeo (Tony) en Julia (Maria) van Shakespeare.
Vernieuwend in de zin, dat verhaal, zang, dans en spel een eenheid vormen.

* Morten Lauridsen (1943 Colfax)

Lauridsen is een Amerikaans componist en dirigent. Tevens verbonden als muziekpedagoog aan diverse universiteiten.
Hij startte als brandweerman en uitkijkpost op een afgelegen toren nabij Mount St. Helens (NW-kust).

Hij schreef/schrijft composities op teksten van Rilke, Neruda, Agee, Lorca en Italiaanse Renaissance-dichters.
Of ze zijn geïnspireerd op de Latijnse liturgie en het Gregoriaans.
Zijn muzikale benadering is divers; in zijn koorwerk combineert hij oude gezangen met een fris eigentijds geluid.
Zijn muziek (vocaal, instrumentaal) heeft een lyriek die strak is opgebouwd rond melodische en harmonische motieven.

In 2007 ontving hij een onderscheiding voor zijn koorwerk met als motivering:
“werken die muzikale schoonheid, kracht en spirituele diepgang combineren en die wereldwijd worden geroemd en uitgevoerd”.

Enkele van zijn werken:

‘Midwinter Songs’ (1980), ‘Cuatro Canciones’ (1981), ‘Four Madrigals on Renaissance Texts’ (1987), ‘Les Chansons des Roses’ (1993), ‘Lux Aeterna’ (a capella-motetten, 1997), ‘Nocturnes’ (2005).
Het laatstgenoemde werk bestaat uit 4 delen: ‘Sa Nuit d’Été’ (tekst Rilke), ‘Soneto de la Noche’ (tekst Neruda), ‘Sure on this shining Night’ (tekst Agee), ‘Épilogue-Voici le Soir’ (tekst Rilke).

* Eric Whitacre (1970 Reno)

Whitacre is een modern Amerikaans componist, muziekpedagoog en dirigent.
Hij creëerde vanaf de jaren 90 een eigen stijl; volgens recensenten “een fusie tussen klassieke en moderne populaire muziek, die direct onder de huid gaat zitten”.
In het Engels: “His music is known for its ‘Whitacre chords’, where he clusters clashing notes on top of one another to create his signature spine-tingling harmonies.”

Zijn koorwerken werden en worden op internationale festivals uitgevoerd. Ook kreeg hij diverse onderscheidingen.
Naast koorwerk schrijft hij ook composities voor orkest en muziektheater.

‘Sleep’ (2000) is een werk voor dubbelkoor (achtstemmig) op poëzie-tekst van zijn vriend Charles Silvestri.
‘The seal Lullaby’ (2004) is een koorwerk voor gemengd koor, geïnspireerd op het verhaal The White Seal van Rudyard Kipling (openingsgedicht The seal Lullaby).
“This dreamlike work captures the undulating rythm of a mother rocking her child to sleep.”

Naast deze 2 werken componeerde Whitacre ook de ‘Five Hebrew Love Songs’ voor gemengd koor op tekst van zijn vrouw, de sopraan Hila Plitmann.